ANDERS KIJKEN – TV uitzending Hart van NL


Albinomodellen poseren voor boek.

Nederland kent zo’n 2000 mensen met albinisme, een gebrek aan pigment melanine in haar en huid. Je herkent deze mensen aan hun witte haar, blanke huid en rode ogen. Caitlin Sas besloot daarom een fotoboek te maken waarvoor albino’s model hebben gestaan.

“Ik werk graag aan projecten waarin imperfecties zijn uitgelicht. Dit is een fascinatie, het komt waarschijnlijk door mijn eigen flaporen.” Dat is de reden die Caitlin geeft voor het maken van dit boek.

Twee van de modellen zijn Skye en Joy. De zusjes hebben beiden albinisme en ze zijn apetrots op het boek. “Ze weten dat ze er niet alleen in staan, maar voelen zich natuurlijk wel anders. Ze volgden eerst regulier onderwijs, maar werden wel aangekeken omdat ze bijvoorbeeld een eigen lamp hadden voor extra licht. Tegenwoordig volgen ze speciaal onderwijs”, aldus hun moeder Frency.

Skye en Joy kampen wel met een verschijnsel dat veel voorkomt met mensen met albinisme, slechtziendheid. Joy heeft nog zo’n 30 procent zicht, Skye nog 25 procent. Er zijn overigens ook vormen van albinisme die niet gepaard gaan met een gebrek aan pigment, deze mensen hebben dan ook niet altijd wit haar en rode ogen.

https://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2014/albinomodellen-poseren-voor-boek/

JULI 2014