Vrij Werk – Diagnose gezocht

Meervoudige niet IgE-gemedieerde voedselallergieën

Wat is een niet IgE-gemedieerde voedselallergie? Kort door de bocht;  een niet aantoonbare voedselallergie.

In het ‘kort’ mijn verhaal: Ik ben moeder van 2 jongens (inmiddels ook een dochter) waarbij de jongste leidt aan deze meervoudige voedselallergieën. Vanaf dat hij enkele weken oud was tot dat hij bijna ruim 3 jaar werd hebben we gezocht naar een oplossing voor zijn pijn, zijn onrust, zijn geschreeuw. Stapje voor stapje kwamen we er zelf achter dat hij niet alleen op koemelk reageerde maar ook op andere voeding, al reageerde hij soms pas uren (tot 48u) erna. Dat maakt het zo lastig. Een enkele nacht konden we doorslapen, en je zult denken dat hoort erbij. Nou ik kan je zeggen dit was anders, Mylo was zo moe, altijd verkouden en hij kermde, schreeuwde uren van de buikpijn. Hij was ontroostbaar, urenlang ontroostbaar en dat vooral in de nacht. Wij konden echt niet meer, maar je moet. Uiteindelijk toen Mylo bijna 2 jaar werd, werden we doorgestuurd naar een kinderallergoloog. Tijdens de eerste afspraak met haar deden we ons verhaal en toen volgde er begrip, herkenning en kon zei ons een naam geven voor wat er met hem aan de hand was.
“Jullie zoontje is een typisch geval met meervoudige Niet IgE-gemedieerde voedseallergieën.”

Dit waren de woorden van onze kinderallergologe. Maar met deze diagnose waren we er nog niet, de enige manier van behandelen is elimineren en provoceren. Mylo zijn dieet was zo beperkt (lees: 10 producten gingen soort van goed) dat we samen met diëtist dit gingen uitbreiden i.v.m. voedingstekorten. Zo hebben we toch enkele stapjes kunnen zetten.

Uiteindelijk rond zijn 3e verjaardag kregen we een kind wat zo vrolijk was en bijna niet meer klaagde over buikpijn. Niet meer s’nachts als een baby tussen ons in ligt te kermen van de pijn.